עבור שמורת טבע חוף דור הבונים, אולי "רצועה" אינה המילה המתאימה לתיאור שמורת חוף הבונים, שכאילו נבראה עבור טיול לילי, מאחר שמדובר בחוף המפורץ ביותר בישראל. בכל מקום חוף דור הבונים הוא המקום בו תהיו עדים לפלישת הים אל תוך היבשה במגוון תחבולות צורניות. זרועותיו הקצרות אך העיקשות יוצרות לגונות פסטורליות, והמפרצונים הרבים טומנים בחובם הבטחה לנתק אתכם מהעולם. יש בהם גדולים ורחבי ידיים, המסוגלים להכיל פסטיבל-זוטא, ויש גם מפרצונים זוגיים הממתינים למי שימלא אותם באהבה.
מאחר שמדובר בשמורת טבע, השהייה ברוב חלקיו של שמורת חוף הבונים, הידוע גם בשם חוף דור הבונים, אסורה בשעות הלילה. לכן, כדי לערוך בה טיול לילי, מומלץ להגיע כשעה ויותר לפני השקיעה, לערוך טיול רגלי בשמורה, ולאחר מכן לרבוץ אל תוך הלילה בחוף הציבורי או לטייל צפונה עד לחוף נווה ים. ממגרש החנייה יוצא שביל מסומן באדום לכיוון מערב, ולאחר כמה עשרות מטרים הוא מתעקל שמאלה (דרומה) וממשיך במקביל לים.
שמורת חוף הבונים - מפרץ הצדפים תחילה
התחנה הראשונה במסגרת טיול לילי: מפרץ הצדפים. מתברר שהמפרץ הוא בעצם מפרצון, והצדפים כבר לא נמצאים כאן בשפע – אבל בכל זאת, מדובר בפינה נחמדה שצופה אל הים, התחומה בקירות כורכר גבוהים. הצדף המצוי במחוזותינו, אגב, מכונה "נעמית". זוהי קונכייה של רכיכה שעברה מן העולם הרבה לפני שהאדם הגיע אליו. תמיד טוב לדעת.
ממשיכים דרומה ומטפסים אל גבעת כורכר שבראשה נקודת תצפית גבוהה, וממנה רואים חלקים נרחבים מהשמורה, כמו גם את חיפה הרחוקה שבמסגרת טיול לילי אפשר לראות את אורותיה מנצנצים למרחוק. עוד כמה דקות של הליכה על השביל, והגעתם אל "המערה הכחולה" (היזהרו שלא להחליק מסלעי הכורכר הישר אל הים). כאן מכרסם הים בסלע הקשה, ממס אותו, חודר תחתיו, ונדמה כי הוא ממשיך אל פנים הארץ עד אינסוף. הסלעים מרחפים באוויר, כאשר מתחתם שואגים הגלים ומפוררים עוד קליפה בסלע. יום אחד הכל אולי יתמוטט והתהליך יתחיל מחדש. עד אז – קחו לכם שעה ארוכה ושבו מעל לפלא הגיאולוגי (רק אל תשכחו שהלילה מתקרב, ובקרוב צריך לפנות את השטח לטובת חיות הבר).
שמורת טבע חוף דור הבונים - אל התולעונים
ממשיכים לצעוד לאורך שמורת חוף הבונים על סלעי כורכר גדולים, שכבות צדפים פריכות וחולות נקיים. ואגב חול – רוב החול שעליו אתם משתרעים הגיע אלינו ממרכז אפריקה, באדיבות שירות ההיסעים של זרמי הנילוס. במהלך המסע הארוך הולכים והופכים גרגירי הסלע לדקים וקטנים יותר, עד שהם נוחתים ברצועות החוף שלנו. הכורכר, לעומתו, הוא יליד הארץ. הוא נולד כדיונת חול יבשתית המעוטרת ברסיסי צדפים עשויי גיר. גשמים הניתכים על הדיונה ממיסים את הגיר, שנוטה להתגבש בשכבות עמוקות יותר. שם, במעמקי הדיונה, הוא מתלכד עם החול והופך לכורכר. במהלך המסלול תוכלו לצפות בכמה הדגמות של בליית הכורכר. אם על ידי מי הים העיקשים, אם באמצעות הגלים המתנפצים, ואם בסיועם האדיב של בעלי חיים המתגוררים על הסלע ומשנים את צורתו. התולעונים למשל.
אם הזמן מאפשר, ממשיכים וחולפים על פני בריכות מים זעירות ומפרצים חוליים, גם הם מושלמים עבור טיול לילי. שם מגלים את שרידיה הקודרים של ספינת משא קטנה שטבעה כאן בעת שעלתה על שרטון. לאחר שמגיעים ל"גבעת הפריחה" חוזרים לחניון בשביל המסומן בצבע ירוק. הדרך חזרה אומנם לא נושקת לים, אך היא חולפת בשדות ירוקים ושקטים להפליא. תזמנו את המסלול, הנמשך קצת יותר משעה, כך שיסתיים בשקיעה. עכשיו, כאשר ממלכת הלילה כובשת את קרני השמש האחרונות, המשיכו עם טיול לילי משלים - צעדו לכיוון חוף נווה ים ותזכו לפגוש רצועת חוף שקטה ופסטורלית, או פשוט הקימו אוהל, הבעירו מדורה או סתם רבצו בחלקה הצפוני של השמורה.
מתוך הספר "טיולי לילה בישראל"
אורך המסלול: 2 ק"מ
אופי המסלול: מעגללי
דרגת קושי: קלה
ירח מלא: חובה
הגעה: נוסעים על כביש מס' 4 (תל-אביב-חיפה הישן). כחמישה קילומטרים מצפון לצומת פוריידיס פונים שמאלה (מערבה), למושב הבונים, ונוסעים על פי השלטים. הכניסה עם הרכב כרוכה בתשלום, אך אפשר לחנות בחניון מאולתר מחוץ לשער הכניסה וללכת מספר דקות ברגל.
הערות: מאחר שמדובר בשמורת טבע, שהשהייה בה בלילה אסורה, תחילת המסלול בשעות אחה"צ המאוחרות. על המקומות המותרים לשהייה בשעות הלילה – קראו בהמשך. מי שרוצה להקים אוהל או ללון בשמורה בשעות הלילה, מוזמן לעשות זאת באזור המזנון וצפונה ממנו.